Kleine groepen
Waarom kleine groepen en kwalitatief goede trainers?

Naast het feit dat uw kinderen bij ons een aangename stage beleven, hechten wij enorm veel belang aan het feit dat zij komen om bij te leren. In tegenstelling tot vele andere sport- en voetbalstages die meer recreatief gericht zijn, staan wij erop om kwaliteit aan te bieden.

Ondanks het groeiende belang van het atletisch vermogen bij voetballers, blijft een goede basistechniek uiterst belangrijk. Zowel links als rechts dienen de basisfacetten goed beheerst te worden. Door het geleidelijk verdwijnen van het pleintjesvoetbal is een goede begeleiding van de spelers hiervoor noodzakelijk. Door bekwame trainers te laten werken met kleine niveaugroepjes wordt het aanleerproces gevoelig versneld.

Hoe vaak komen kinderen niet na een training bij hun club thuis zonder te weten waaraan ze nu eigenlijk gewerkt hebben, laat staan wat ze specifiek geleerd hebben? Dergelijke trainingen zijn veelal bezigheidstherapie en de kinderen steken hierbij dan ook zeer weinig op. De hoofdredenen dat dergelijke trainingen nog vaak plaatsvinden kun je ongetwijfeld zoeken bij de geringe kwaliteiten van de trainer(s) en het feit dat men met grote groepen van 16 à 20 spelers werkt. Hierdoor kan niet individueel gericht met spelers gewerkt worden.

Persoonlijk heb ik geen interesse om op dergelijke manier stages af te werken. Zowel vóór, tijdens als na de trainingen worden de spelers ruimschoots door de trainers op de hoogte gebracht waarom een bepaalde oefening wordt uitgevoerd. Hierdoor weten zij waarvoor zij een bepaalde oefening doen, m.a.w. zij leren het nut van de oefening inzien. Gecombineerd met het gegeven dat er met kleine groepjes gewerkt word, verklaart dit waarom onze deelnemers zo veel bijleren op korte termijn.

De oefenstof van de trainingen dient dermate gestructureerd te zijn dat elk kind op zijn persoonlijke niveau kan trainen. Met andere woorden: bij het aanbieden van de oefenstof staat het individu centraal.

Tijdens onze stages staat niet de groep maar wel het individu centraal! Om dit te benadrukken worden de beste trainers aangesteld om te werken met kleine groepjes van een 5 à 10-tal spelers. Deze groepen worden bovendien regelmatig nog eens opgesplitst om nog specifieker te kunnen werken. Enkel via deze werkwijze kunnen trainers echt individueel spelers bijwerken en komen alle kinderen ruimschoots aan bod. Dit systeem wordt veelvuldig toegepast bij de nationale jeugd in Anderlecht, waar de beste spelers buiten de gewone groepstrainingen ook nog eens extra technische trainingen krijgen in dergelijke kleine groepjes.

De uitstekende groepssfeer zorgt steeds weer voor een aangename stage.


Een jarenlange ervaring i.v.m. het werken van jeugdspelers op topniveau leert dat buiten het aanleren en uitleggen van de technische en tactische aspecten, de spelers ook van kortbij moeten opgevolgd worden. Met andere woorden: er wordt nauwlettend toegekeken of zij de onderdelen wel degelijk onder de knie krijgen. De uitleg van de trainer alleen volstaat dus niet. Indien zij bij de uitvoering fouten maken, kan onmiddellijk ingegrepen worden. Met grote groepen van 16 à 20 spelers zou dit onmogelijk zijn.U begrijpt dan ook dat wij u enkel topkwaliteit kunnen aanbieden door de beste trainers te laten werken met kleine groepjes.

Nicky Keirsmaekers